Menu

Berlin guide

Dag 1. Friedrichshain og floden Spree

Berlin før Berlin vågner
Kl. er nu 06.30. Vi er vågen. Herman er klar på at opleve Berlin.

 

Et sted med grød

07:50
Vi beslutter os for at traske rundt og opleve Friedrichshain. Men først, mad. Efter 7 år sammen, som rejsepartnere og kærester, så ved vi at blodsukker og temperatur skal være i orden, før vi gør noget som helst. Vi har valgt at starte tour de mad, med grød. Vi besøger stedet Haferkater, en mikro cafe placeret i en form for container. Men hyggen mangler ikke. Her er planter, puder og pæne sager. Det følelse lidt som om vi er i nogens kolonihavehus.
Vi bestiller 2 grødtallerkener og en salat. Den ene er grød med mango, jordbær, hytteost og chokolade. Den anden? Kremt… Er næsten ren dessert. Banan, grød, mørk chokolade og ahornsirup. Det var mig der fik vælge hvad der skulle bestilles. Så blev det bare sådan. Nå, ja, og så købte jeg også en Quinoa salat med rødbeder, feta og den lækreste sennepsdressing. Så går sundhed og lækkerhed lige op.
Regning: 13 euro

08:54

Vi går over floden Spree til Kreuzberg. Vi spankulerer langs bredden, og nyder at der stadig er kølig i byen. Her er ingen andre end os. Os og floden. Vi runder et hjørne og kommer hen til området Alt-Treptow. Et charmerende område, med en af Berlins smukkeste parker plus en masse hipster clubber/cafeer med tremme stole nede til en af de mindre floder. Som de 80 år gamle mennesker vi nogle gange virker til at vi er, var vi her før de åbnede. Vi satser på at komme tilbage i morgen.

Tips til en varm sommeraften, hvis du kan tysk: tag til udendørsbiograf ved vandet.

 

Käseplatte og smukt interiør

10:07
Det regner. Herman er ligeglad. Vi er ikke. Vi suser hen imod vores næste stop, som er Boxhenger plads. En plads med madmarked om onsdagen og lørdage, og ellers bare et sted hvor 5 af cafeerne/restauranterne fra vores Berlin-spisesteds-muligheds-liste er. Men, hov… ”Her ser der hyggeligt ud” siger A. imens vi begge kigger ind igennem et dugget vindue til en smuk cafe.

”Kremt, kremt, må vores våde hun være med indenfor på jeres fine cafe?” ”Ja, ja, klart, bitte.”

Vi elsker det. I Berlin er hunde næsten altid velkommen indenfor. Vi parkerer taske, skriveblok, Herman og os selv ved et træbord med cement plade. Her er stille. Her er lige os. 3 timer senere, 2 lemonader, 1 americano, 1 pale ale, 1 lager, 1 käseplatte, 1 oliven/tapanade bruschetta og 33 euro senere fortsætter vi glade ud i Berlins gader.

 

Fyldt vegansk kartoffel?

13.18
”Potet. Eller kartoffel.” peger jeg, og viser A. et sted jeg har fundet, som servere bagte kartofler med masser af lækkert fyld. Der skal ikke mere til. 10 minutter sidder senere sidder vi med hver vores ske, og en dele-kartoffel foran os. En dele vegansk Chili kartoffel. Den er stærk og smovset ind i en blanding af ost, kartoffel og en herlig kold chili sauce. Der rigelig mad i at dele en, for os to. Resturanten Patta? check.

Vi har en lang liste med andre gode spisesteder, scroll videre for at se hele listen.

14.56
Pause i vores lejlighed. Herman og A. sover. Jeg åbner en alkohol fri champagne, kigger på mennesker, og skribler ned dagens eventyr. Om en time skal jeg ”fine” mig lidt. Vi skal på date, vi to. På et thai sted som hedder Khwan. Tænk sig, vi har spurgt om de ville sponsorere os med en aftensmad. Deres svar var ”Done”. Så nu skal vi ud på vores første sponsorerede eventyr. Tak Khwan :) 

 

Indholdet er sponsoreret, men holdningerne er vores egen.

Khwan tager os med til Thailand

”Hard to find. Easy to get in to.” står det på deres Instagram profil. Jeg vil gerne tilføje nemt at dufte. Hos Khwan laver de mad over bål. Sådan rigtig over bål. Duften fra deres store kul grill i køkkenet, slår i mod os. Vi skal have thai mad, men på en eller anden måde følere jeg, at jeg er kommet til en privat fest i en gade i Syd Amerika. Stemningen er god udenfor gaderesturanten. Vi går ind.

Ærlig? Vi har spist fire gange allerede i dag, meeen, vi kan ikke dy os. Vi går for deres dele menu. På dele menuen for to personer får du seks retter, hvor du skal vælge to af retterne selv, resten er fast. Vi går i panik. Hvordan skal vi kunne vælge mellem svinemave og min kødfavorit; and. Vi bliver nødt til at smage svinemaven. Vi giver op. Vi kan ikke vælge.

Vi beder om at få ”duck on the side” 


7 retters herlighed

De første tre retter kommer hurtig. Vi får et betelpeber blad med reje paste, røjet chiang mai pølse og de lækreste grillede svampe. Vi spiser. Det bliver stille. Vi spiser lidt af alle retter. Vi kigger på hverandre og ved, uden at sige mere, at vi begge synes det er klasse godt.
Der begynder at strømme folk til. Der er kø udenfor. Ok, jeg indrømmer det. Det er ikke særlig charmerende. Men jeg føler at vi er bare en lille smule endnu mere heldig fordi folk i køen bliver afvist, fordi det hele er reserveret. OG her sidder vi i fred og ro og nyder det hele. Tarveligt, men sandt :) Så husk at reservere bord, det kan nemt gøres via deres online booking.

Madfesten fortsætter, vi får barbecue marineret kylling, svinemave, grøn Papaya med tørkede rejer og den fineste lille æske med ris. Alt er godt, men hånd på hjerte, den aller bedste ret er svinemave i dens søde æble karry med hvidløg og ingefær. Kødet er tusind gange mørt, og smagen af krydderierne i karryen er varm i munden.

Snig peak fra køkkenet hos Khwan

Svinemave


Vi går ned i tempo. Sidder og småspiser og drikker vores drinks. Det er en god aftenen.
Tak for at vi måtte smutte forbi, Khwan.

 

Raw: strandstole, lyskæder, DJ jam og en klatrevæg

Vi fortsætter ud i det område vi er i som hedder RAW. Det er en blanding af natklubber, møbel salg, restauranter og drinks. Vi kigger ind i en gyde, der ser spændende ud. Vi drejer ind. Der dukker strandestole op.
Der er en klatrevæg med fuld aktivitet, en skatebane, rundbord og lyskæder i de store tær der rammer haven ind.
Vi tager et bord, og føler vi rammer Berlins sommer på sit bedste. Vi får virgin mohito og øller. Vi people watcher for vildt. To mænd går og bakser med nogle højtalere. Og snart kommer der en Jamacian jam i gang.
Efter lidt tid, slutter vi aften af under træerne i Raw og går hjem til vores dejlige lejlighed.

 

Flere spisesteder i Friedrichshain Berlin

Milja & Schäfa

Cafe/restaurant
Lækkert morgenmads eller mulighed for hjemmelavet pasta og kød om aften. Smukt genbrugstræ er brugt til vægge, loft og slagbænke langs væggen.

Neumanns  Cafe

Kom indenfor og få ”kaffee unt brot”, enkelt og godt. Neumanns cafe er en relativt nyåbnet cafe, som ligger på den populære cafe/restaurant gaden Gabriel-Max-Str. Højt til loftet, rå murstensvægge, store vinduer og håndmadder der ser magiske ud. Du kan også få en lækker skål med granola, frugt, granatæble kerne og frugt. Haps.

Michelberger restaurant

​Lidt usædvanlig, men vi er bare faldet for stedet. Stedet er en restaurant i et hotel. Det lyder måske ikke så hyggeligt, men restauranten er nemlig lige præcis hyggeligt. Med dens store vinduer, rustikke træbord, subway fliser og regn af lyspærer, er atmosfæren sat til en romantisk aftensmad. Maden er morderne europæisk med et tysk fundament. Glæd dig. ​

 

Spisesteder i Mitte Berlin

The greens Berlin

Kaktus med kaffe? Det er to af de ting du kan købe i denne fine, lille morgenmadscafe i Mitte byder på. Kom tidlig og snig dig op ovenpå på hemsen med den dejlige bløde læder sofa og træk Berlins morgenmylder ind fra oven. Interiøret? Planteagtig.  

The Tree

Asiatisk fusionsmad i plantehimmel med badekar? Det er det du kan få i denne fine restaurant i Berlin Mitte. Maden ser så god ud. Her er også god alternativer for veganske varianter.

Hermann’s Berlin

Hvide overflade og kokkerier i et åbent test køkken. De kalder det for et test køkken både fordi der er events hvor du kan deltage i madlavningen, men også fordi de prøver at knække koden på fremtidens mad. Restauranten er indrette med lysegrå cement gulve, glatte hvide overflader, minimalistiske bænke i ceder træ, smukke sofaer i pastel farver og hængeplanter i loftet. Det hele føles så rent og nydeligt. Bestemt et besøg værd.

 

Dag 2 Kreusberg, gummibåder, teknoklubber og madmarkeder.

Vi er lidt langsomme til at stå op på dag 2. Men det passer fint med åbningstiderne på cafer i Friderischain. Vi går ned i gennem lørdags markedet på Boxhagener platz. Her er grønsager, tasker, smykker, kaffe og nogle souvenirers.

Vi vælger at tage hen på Silo coffe, for at få morgenmad. Måske en af de mest gennem-bloggede steder i Berlin. Jeg ville egentlig have prøvet Neumans cafe på den anden siden af gaden, men den åbner først om en halv time, så det bliver Silo. Silo er et hyggeligt sted, med rustikt træinteriør, australsk surfer-type tjenere og en dejlig afslappet stemning. Vi snupper os begge en avokado toast, en juice og en kaffe. En klassisk ferie starter. Og så er avokado bare godt. Tallerken ser fin ud med en masser af friske urter. Men jeg havde måske fortrukket en smashet avokado creme, fremfor bare skæret avokado. Men alt i alt en god måde at starte morgen på.

Vi vil gerne videre, og jeg tager mig selv i at få et lille anfald af

”32 årig kvinde der hisser sig op over ingenting”,

når jeg skal i to forskellige køer for at betale, og jeg kommer til at stå der i 10 minutter. A. står udenfor og kan se mit muggende udtryk. Han griner. Uha, han har ret. Det går op for mig, og jeg griner også og vi smutter afsted.

 

Hallo, Kreuzberg

Vi går ned ad mod floden og Kreuzberg. På vejen stopper vi forbi East side gallery, som er den største delen af muren der stadig væk står. På muren er der lavet forskellig kunst. Vi ville egentlig have gået langs med den og set det, men det bliver lidt for crowded med poserende turister, så vi tager videre mod det store madmarked Markethallen Neun i Kreuzberg. Her ville vi gerne have besøgt spisestedet Kumpel und Keule , en slagtermester med spidseplads i madmarkedet, men sådan blev det ikke. 

Vi kommer frem, og det ser rigtig hyggeligt ud, men for første gang er hunde ikke velkommen, og det er for langt at gå hjem med Herman og komme tilbage. Vores plan går i vasken. Vi går lidt rundt uden helt at vide hvad vi vil. Vi går i rejsekrise.

Rejsekrise* det er varmt, vi kan ikke tage beslutninger, måske er blodsukkere også lavt, og måske klemmer tasken steder hvor den ikke skal, sådan ca.

Vi sætter os ind på en cafe. De har virgin coctails. De har air condition. Fritteret cambert. Og croissanter.

Vi er reddet.
Vi rebooter og bliver enig om at tage ned til Landwehrkanalen. Stemning mere pæn her end den er i Friderichshain med dens rå øst-berlinske kunstner udtryk. Her er stille og rolig sommerstemning, nogle læser bøger på bænkene, bygningerne er knap så rå, folk bærer rundt på gummibåder som skal sættes på floden for at nyde solen. Her er dejligt.

Ramen luksus

Langs med kanalen finder vi Cocolo Ramen X-berg, hvor vi spiser en Ramen ret og nogle dumplings. A. ser utrolig fornøjede ud, der han sidder med sin pæne, store skål og spiser svin med spisepinde. Jeg sidder og kigger direkte ind i den travle køkkenbar. De arbejder som maskine, og i fuldstændig stilhed. Langs med baren sidder 1 og 2 personer og spiser deres mad. A. går på toilettet. Da han kommer tilbage vil meget gerne at jeg også tager en tur der ned. Ikke for at bruge toilettet, men fordi deres kæmpe kobber vask var vildt flot, og vi selv skal til at renovere baderværelse. Så jeg og telefonen går ned en tur. Og den er fed. Jeg skynder mig at tage et billede, før nogen af de andre gæster fanger mig i fotografering af toiletområdet.

Koreansk barbecue

Mad stop 3 bliver hos den anmelderroste koreanske barbecue restaurant; Kimchi princess. Til og med Clooney har været her, så vi tænker at der må være noget godt ved det de serverer. Vi er dog for mætte. Vi får lige to snacks, som ikke er helt nok til at vi kan vurdere hvor godt det i sin helhed er.

Byens tilflugtssted

En af Berlins største byparker ligger lige om hjørnet. Det virker næste som om alle lejlighedsboende berlinere har pakket alle deres sager (inkluderet stole og bord) og samlet den udvidede familie/vennegruppe til en frokost i parken. Her er god stemning og masser af glade mennesker. Men for en nordmand der er vokset op i naturen og nu bor ved skoven i Skanderborg, kan jeg nok styre min entusiasme for den bakkede store græsplæne af en park. Men et skønt stoppested væk fra byens sommervarme, det er det.

På tekno club med hund?

Vi kommer ud på den anden side og forsøger at tage ind på club de socity, en lille club der ligger nede til en af de mindre kanaler i Berlin. Den uentusiastiske dørvagt siger mut, og på tysk, at hunde ikke må være med. Fair nok 
Vi tager over på den anden side, og havde troede ud fra gårdsdagen morgentur, at der var en masse restauranter/barer nede langs kanalen. Men igen går vi ind i en dørvagt, der forklarer, og nok er rimelig sikker på at vi to, kl. 16.00 om eftermiddagen, gravid og med hund, ikke lige er i målgruppen for den tekno club han er vagt for.
Vi er enig. Vi griner. Føler os lidt gamle, men også glad for at vi ikke skal ind i den mørke klub midt på dagen for at lytte til syret tekno musik.

Vi drejer lidt og finder en anden restaurant, Freischwimmer Den er herlig, og ligger skønt med udsigt til den lille og den store flod. Her er romantisk og afslappet. Vi bestiller, og i mens vi sidder der kommer der et helt bryllup. De fine, fine gæster går næsten cat walk forbi os og ud til terrassen ned for enden.
Vores tjener, der har hoppet over smilekurset på tjener skolen, kommer med den størst drink jeg har sæt. Den smager himmelsk. Vi kigger med store øjne mod de fladbrødstynde pizzaer der bliver serveret på store kvadratiske plader. Det vil vi anbefale andre og bestille, men vi nøjes med oliven, brød og tapandae.

Ikke langt væk fra Kreuzberg, ligger Neukölln, et område med tyrkiske aner og urbant miljø. Her er også masser af lækre spisesteder, så vi bliver nødt til at lige dele dem vi helst ville have besøgt.

Spisesteder i Neukölln, Berlin


Eins44

Du står og kigger op på flotte gamle lejligheds komplekser. De er bag dig, foran dig og ved din side. Du tænker at Google må tage fejl, det kan umuligt være en restaurant her? Men det er det. Og ja du skal ind i en baggård, der ligner en privat lejlighedsgård. Men her inde, i en gamle industrihal finder du Eins44. Hos Eins44 kan du vælge mellem to tatsing menuer som med enten 4, 5 eller seks retter. Forkæl dig selv med mad fra nordisk/tysk køkken, og vin, øl og snaps. Prost.

Industry standard

Små tallerkener til deling, naturlig vin er det de selv siger de levere hos Industry standard i Neukollen. Franske, lækre retter kan blive serveret på stripe, alt efter hvor sulten du og dit selskab er. Anretningen er enkelt og minimalistisk. Med dus belysning, liggende træbræder på væggene og med kig ind til køkken og bar, er Industry standard et herlig bud på en hyggelig aften i Neukollen.

Klunkerkranich

En tagterrasse ovenpå et P-hus? Her er masser af udendørs og indendørs siddepladser. Når du går inde i parkeringshuset, og tænker ”her er det da ingen tagterrasse, så fortsætte lidt længer op, så dukker den op på magisk vis.” Stemningen er fantastisk. Min veninde D. og jeg var der i efteråret, vi fik ikke andet en fritter (tror faktisk ikke de havde så meget andet at spise) og grusomt gode drinks. Er du i nærheden, så vil vi absolut anbefale at tage forbi. Og udsigten? Ja kig selv.


Spisesteder i nær Tiergarten Berlin

The Dwag

Hot dog? Ja, hot dog. Hot dogs lavet af Michelin-stjerne kokken Bjorn Swanson. Hot dogs på den fede måde. Hos the dwag møder hot dog gourmet. Hvad med blæksprutte hot dog eller en med asiatisk vrid? Vi er bare ærgerligt over at vi ikke kunne nå der ud, fordi det ser virkelig lækkert ud.

The Dawg im Bikini Berlin - Hot Dog trifft auf Sterneküche from Bikini Berlin on Vimeo.

The monkey bar

Hvorfor ikke nyde en drink fra 10 etage med udsigt over byen og Zoologisk have ? Det kan du hos den skønne Moneky Bar hos 25 Hours hotel, som i øvrigt også er et herlig gemmested i sig selv.
Du kan også snacke på små, lækre retter fra nabo restauranten Neni.

 

En hule og en masser af chokolade


Vi har gået meget de to dage vi har været her, så vi hopper i en taxi og tager hjem. Vi skal tage en pause og ligger os ind i vores lille træhule i den lejlighed vi har lejet. Du kan se den her. i. Vi spiser kinder æg chokolade (when in rome) og is A. sendt mig i butikken efter snacks, og så blev det sådan. Vi hygger. Hunden sover sammen med os. Vi havde snakket om at tage ud igen, men bliver enig om at bare slappe af og blive hjemme resten af aften.

Tak for nu Berlin, du er smuk.

Har du fundet et gemmested?

Så vil vi meget gerne vide det. Send derfor gerne et link til os på vores mail som du finder ved at trykke på dette link: 

Forslå et gemmested!