Menu

Luksusovernatning i grotternes by: Sassi di Matera

Efteråret 2015 blev jeg overasket. Jeg blev overrasket af A med en rejse til et helt særligt sted, grotternes by Matera.

Overraskelsen virkede. Jeg blev blæst bagover af glæde og råbte op og udover over en ellers kedelig mandagsaftensmad. I et forsøg på at styre situationen gik jeg i gang med at ævle løs om ”kan jeg nu nå at vaske tøj? Hvor varmt er det egentlig? Jamen, har vi BIL???” Der var styr på det hele. Men overraskelsen stoppede ikke der. A. havde fundet et helt særligt gemmested, hvor vi skulle være 4 dejlige dage sammen.

 

Gemmestedet var Sextantio Le Grotte delle Civita, som jeg faktisk må indrømme, er svært at beskrive. Sextantio er et sted, du selv skal se, mærke og nyde. Her kommer et forsøg på at beskrive det, så må du selv ud og opleve den ægte vare, for dette er et gemmested, som burde være på alles bucketliste. 

 

Vejen dertil var ikke akkurat lige ud ad landevejen

Turen mod Matera startede i Rom og gik via den østlige kystlinje. Nogle gange gik vejen så tæt på kanten, at vi skulle holde fast for ikke at blive både søsyge og køresyge. Men udsigten, der ventede i den lille by, var som taget ud af et postkort. Klipper, smukke små, farvede huse og rustikke cafeer. Efter en kort frokost blev GPS’en igen indstillet på Matera, og vi susede videre.

Efter samlet 8 timers kørsel (GPS’en sagde ca. 6 timer) kom vi på mystisk vis til at dreje forbi den forkerte bjergtop. Der var både smalle gader og fine huse, men vores hotel var der ikke. Øv! Så efter et mislykket forsøg på en tissepause på en meget suspekt bar og en hård test af håndbremse og kobling på en ensrettet, italiener-smal, nedadgående bakke kørte vi videre.

 

Endelig. Vi nåede det

Sent på aftenen parkerede vi vores lille Fiat 500 i Matera, og hvilken modtagelse vi fik. Vi mødte en mand, som talte, gik og endog hilste på den der mega coole zen-måde, som kun en italiener kan. Sextantio Le Grotte er et sted, hvor du kan komme helt ned i gear, og det kunne vi mærke fra det første øjeblik. Vi fik nøglen, en 20 cm lang jernnøgle, og blev vist op til vores helt egen lille hule med privat altan.

Døren ind til grotten (cave 20) lignede noget fra en Hobbit-film, og indenfor stod en spartansk, dejlig seng. Der var tændt en masse levende lys inde i væggens fordybninger og huller. På det rustikke, lave skrivebord, som var et af de eneste møbler i rummet, stod en skål med frisk frugt. Badeværelset var gemt bag en halvvæg inderst i hulen. Her var lige akkurat, som det skulle være.

Vi hoppede i seng og faldt i søvn med det samme.

 

Udsigt fra værelset til naturpark 

Vi vågnede af, at solen stod op og lyste direkte ind ad det store vindue, som næsten dækkede hele endevæggen i vores lille grotte. Fordelen med at komme til dit gemmested om aftenen er, at du ikke aner, hvilken natur og udsigt der møder dig næste morgen. Vi blev ikke skuffede. Solen åbnede op for det, jeg vil kalde en form for canyon, Parco Naturale della Murgia, som kan ses på billedet.

Dagen var startet, vi var fremme, og et nyt gemmested var fundet.

 

Morgenmad i det gamle kapel

Morgenmaden på stedet blev serveret i det gamle kapel, som var en stor grotte med højt til loftet og en masse hyggekroge. Til morgenmad var der det, de selv kalder en typisk sydlig italiensk morgenmad: friskbagt Matera-brød, foccacias, frugt, ost og et helt bord kun med kager.

Haps.

Madvarerne var friske og lokale, og der var rigeligt af det hele. Havde vi specielle ønsker til f.eks. æg, kunne vi sige til, og så blev det serveret. Stemningen derinde var, som på hele resten af hotellet, så stille, at vi næsten hviskede.

 

Grotterne har forskellige fordele

Vores grotte ligger med en lille trappe, der fører ned til grottens egen private altan. Det gjorde, at vi ikke havde turister vadende rundt med indsyn til vores grotte. Der er en del, der går forbi i løbet af dagen, eftersom der er en gennemgående trappe, der deler hotellets værelser og restaurant i to. Den anden fordel var, at grotten ikke var nede ved receptionen og restauranten. Nogle af de større grotter (som forresten er totalt vilde) var placeret her, hvilket gjorde, at hvis disse gæster skulle sidde udenfor deres egen grotte, så sad de i en form for fællesområde/gennemgangsområde.

Ikke for de sarte toiletbesøgende …

I vores grotte var der ingen dør mellem seng og toilet, måske lidt frækt og romantisk, når vi skulle tage et bad. Det modsatte, når vi skulle på toilet.

 

Få begrænsninger, masser af luksus

Hotellet har kun 18 grotter tilgængelig, så det kan være smart at booke i god tid. Vores grotte var 30 m2, som var vildt hyggelig og intim. Men hvis du har brug for mere plads, og pengepungen skal tømmes, så kan du få helt op til 160 m2 eller en toetagers brudesuite.

 

Tag vandreskoene med

At tage en frisk morgentur ned i canyonen og over på den anden side af dalen er et must. Turen tager en times tid frem og tilbage. Vi brugte noget længere tid, fordi vi slappede af på kanten af klipperne med god udsigt og gik på rundtur inde i de mange uberørte huler.

Byen

Byen er lille i italienske termer med 60.000 indbyggere, men den havde alt, hvad vi skulle bruge af shopping, restauranter og små cafeer. Hvis du synes, du godt kan bruge lidt mere grotte/hule-stemning, udover at bo i en, så anbefaler vi restauranten baccanti ristorante . Den ligger kun 5 minutters gang fra hotellet, og hele restauranten er placeret inde i en stor grotte.

Udsigtspunkter

Udsigten fra hotellet og fra hiking-turen er fantastisk. Men hvis du vil se lidt mere, er en tur i den gamle by Sassi en rigtig god oplevelse. En aftentur er måske det allerbedste, hvor alle downlights er tændt. Lysene giver hele den gamle by en fantastisk, romantisk stemning. 

Parkering

Det viste sig, at vi ikke bare kunne parkere i den gamle del af byen. Der var dog ikke noget, hotellet ikke kunne være behjælpelig med, så for 20 euro blev vores bil hentet og parkeret i en parkeringsgarage. Ved at kontakte receptionen (24/7) blev bilen leveret indenfor 10 min. 

 

Læs mere og book her

 

 

 

Har du fundet et gemmested?

Så vil vi meget gerne vide det. Send derfor gerne et link til os på vores mail som du finder ved at trykke på dette link: 

Forslå et gemmested!